2033. május 5. csütörtök

Reggel 7:14

A házi testscanner  a REM fázisban ébreszt a tenger morajlásának hangjával. A házimozi illatgenerátorából frissen őrölt kávé illata árad.

Nagy nap vár rám, ma rakom le a drón vizsgát, mellyel akár 2000 m magasban is közlekedhetek 4 személlyel.

Felkelek, a karórába épített 3D projektor kivetített, szemmozgással vezérelt felületén kiválasztom az „igazi” reggeli latte mennyiségét. A gép elkezdi darálni a kávészemeket. A gőzzuhanyt is elindítom közben hangvezérléssel (Ma jobban ráérek, ezért kicsivel több vizet (2 liter) használok el).

7:47

A teraszra kilépve a drón landolón megtalálom a tegnap este az ALDI drón express-en rendelt friss pékárut és felvágottat. Megreggelizek, közben a falra okosfestékkel festett képernyőn megnézem a híreket és az időjárás-jelentést.  Az időjárás még mindig olyan szeszélyes, mint 15 éve. Még hideg van kint, de később már 26 fok lesz, ezért okospólót húzok az ing alá, melybe fűtő-hűtő szálakat „varrtak”, amit  egy chip vezérel a testhőmérséklet változása szerint.

8:17

Felöltözök, hívok egy sofőr nélküli taxit, ami elvisz a Városi Közlekedési Hivatalba. A taxi időben megérkezik, az ujjlenyomatommal fizetek.

8:55

A hivatalban már évek óta nem dolgoznak emberek. Belépéskor a chatbot recepciós egy boxba irányít, ahol egy drón szimulációs gépbe ülök. Itt ugyanúgy, mint 50 éve egy elméleti teszttel kezdek, majd jöhet a szimulált repülés. 80 perc a vizsga, majd a program fél órában velem együtt közösen elemzi az eredményt. Minden kérdésemre válaszol, minden apró hibát, bizonytalanságot kiértékel.

11:05

Sikerült, drónpilóta lettem, ami kicsit túlzás, hisz én szinte csak a célállomást adom meg, és csak extrém esetben veszem át az irányítást, pl. ha gyorsan kell landolni.

12:15 Ebéd

Mivel 2028-tól a dugódíj bevezetése óta csak elektromos és hidrogénhajtású járművek közlekedhetnek lakott területen, ezért a legforgalmasabb utcán is nyugodtan, csöndben lehet a gíroszteraszon falatozni.

13:00 Kezdődik a munka

Kiülök az új Városligetbe egy 100 éves fa árnyékába, és egy virtuális 3D szemüveg segítségével csatlakozok egy virtuális irodában a munkatársaimhoz. Egymást látjuk és halljuk, van, aki éppen a Bükkben kirándult délelőtt és szintén egy fa alatt „rendezte be irodáját”, valaki pedig a drónjában 1500 m magasból csatlakozott hozzánk.

A liget tele van ilyen, szemüvegben heverészve dolgozó és kutyát sétáltató emberekkel.

A mai meetinghez az általunk csak MI-cikének becézett Irodai szoftver is csatlakozott. Ő végzi a könyvelést, grafikai tervezést, összerakja az Adwords kampányainkat stb. Mi csak kérünk és kérdezünk „tőle”.  Ezekkel a MI irányította programokkal az irodai munka hatékonysága úgy feljavult, hogy  a legtöbb  munkahelyen a munkaidő napi 5 órára csökkent.

Szerző: J. C.

17 év
50 oktató
1000+ ajánlás